Op 31 oktober verlaat het Verenigde Koninkrijk de Europese Unie, met of zonder deal met de Europese Unie. De deadline is nu al enkele keren uitgesteld geweest en dat zal deze keer mogelijks niet anders zijn. Volgens Britse wetgevers bestaat de kans dat ook deze keer de deadline met enkele maanden opgeschoven zal worden. Zo blijven we bezig natuurlijk.

Het Verenigd Koninkrijk heeft tot en met 31 oktober om de Europese Unie te verlaten, de vorige deadline was 29 maart maar het Britse parlement wees het voorstel van voormalig premier Theresa May af waardoor de deadline opgeschoven werd. Dat kan deze keer niet anders zijn.

Als de Europese Unie niet akkoord gaat met premier Johnson zijn voorstel, dan zou dat opnieuw kunnen zorgen voor een uitstel om een no-deal brexit te vermijden. Jitesh Gadhia, lid van de House of Lords, acht de kans groot maar ziet ook dat de EU bereid is om te onderhandelen.

If you think about it from the EU perspective and if you look at their choices: Do you seal a deal with Prime Minister Johnson now or do you actually roll the dice on an extension and election hoping that you might have a more favorable counterparty?

Uitstel mogelijk

Het is overigens ook wettelijk bepaald, als Boris Johnson tegen 19 oktober geen degelijk voorstel heeft, moet hij aan de Europese Unie om uitstel vragen. In dat geval zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden binnen de vijf weken en begint het spelletje helemaal opnieuw.

De kans dat er een overeenkomst gevonden zal worden omtrent de uittreding uit de Europese Unie is echter heel klein. Men verwacht daarom dat ook deze deadline opnieuw opgeschoven zal worden. De komende weken zullen veel duidelijk maken, het wordt op de voet gevolgd.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Verch Prof – Flickr – CC BY 2.0