Het brexit-akkoord waar de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk maandenlang over hebben gediscussieerd, heeft de definitieve goedkeuring gekregen. Wetgevers en de Queen hebben groen licht gegeven voor het akkoord met de Europese Unie en kan vanaf vandaag effectief in uitvoering gaan. Ook in het Europese parlement werd het akkoord goedgekeurd.

De deal die Europees voorzitter Ursula von der Leyen en Brits premier Boris Johnson vorige week wisten te sluiten, werd deze week ook in zowel het Europese parlement als door het Lagerhuis en de Queen goedgekeurd. Met andere woorden, vanaf morgen hoeven het Verenigde Koninkrijk en de EU niet met elkaar te handelen volgens de WTO-regels.

En dat is heel goed nieuws want dat bespaart beide partijen miljoenen euro’s aan handelstarieven en administratie. De wetgevers van het Lagerhuis stemden met 521-73 voor de deal die premier Johnson heeft gesloten met de Europese Unie. Enkele uren later zette ook Queen Elisabeth haar handtekening onder de handelsovereenkomst.

Handelsakkoord

Zo kan de brexit alsnog ‘in schoonheid’ eindigen. Het heeft er lang naar uitgezien dat een deal onmogelijk was. Begin dit jaar trad het Verenigd Koninkrijk officieel uit de EU. Er werd echter een overgangsperiode voorzien tot en met 31 december. Voorzitter van de Europese raad Charles Michel benadrukte de inspanningen die werden geleverd voor deze overeenkomst.

The agreement that we signed today is the result of months of intense negotiations in which the European Union has displayed an unprecedented level of unity. The agreement that we signed today is the result of months of intense negotiations in which the European Union has displayed an unprecedented level of unity.

Het akkoord is goed voor zowel de Europese als de Britse economie. Marktkenners verwachten een positieve uitkomst op lange termijn. In het beste geval waren de Britten lid gebleven van de Europese Unie, maar deze deal is het best mogelijke scenario gezien de uittreding.

Bronnen: 9News

Foto: Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>