De afgelopen dagen lijken de aandelenmarkten wat last te hebben van onzekerheid en twijfel. Dat komt omwille van de moeilijke situatie inzake het brexit-dossier en de Amerikaanse stimulus die op zich laat wachten. In beide gevallen lijken de gesprekken muurvast te zitten en is een negatieve uitkomst mogelijk. Toch blijven beleggers hopen op een doorbraak.

Het gaat wat minder goed op de aandelenmarkten. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten van Amerika is er twijfel op de beurzen, aldus financieel reporter voor CNBC Elliot Smith. Ondanks de inspanningen van de ECB en het stimuluspakket voor Europese landen in financiële problemen, verliezen aandelen op de Europese beurzen terrein.

De reden waarom aandelen nu al enkele dagen rood noteren, heeft te maken met de moeilijke gesprekken tussen de EU en het VK en de verhoogde kans op een ‘no-deal brexit’.

Brits premier Boris Johnson zei donderdag dat het land zich moet voorbereiden op een scenario waarbij er geen akkoord wordt gevonden met de EU. In dit geval loopt de economische schade op voor zowel de Europese Unie als het Verenigde Koninkrijk omdat beide partijen dan met elkaar moeten handelen volgens de regels van de World Trade Organisation (WTO).

Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten van Amerika hebben de aandelenmarkten last van nervositeit en twijfel. Amerikaanse politici zijn nu al maandenlang aan het discussiëren over een tweede stimuluspakket. Maar het lijkt een moeilijke opdracht te zijn vermits er nog altijd geen akkoord is gevonden. De tijd begint ook te dringen omdat heel wat mensen vanaf 1 januari in zware financiële problemen terecht kunnen komen zonder extra stimulus.

Hetgeen de Amerikaanse beurzen wellicht nog rechthoudt, is de goedkeuring van de FDA om het Pfizer-vaccin in omloop te brengen. Dit betekent dat de Verenigde Staten snel kan beginnen met het vaccineren van zijn bevolking. Het belooft in ieder geval spannend te worden de komende weken. Afhankelijk van de Amerikaanse stimulus en de brexit-gesprekken, zullen de beurzen stijgen of gaan dalen, aldus Elliot Smith.

Bronnen: CNBC

Foto: QuoteInspector

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>