De Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk zes maanden meer uitstel gegeven om de unie te verlaten. Hiermee wordt de datum van de Brexit uiterlijk 31 oktober. Eerst was dit nog 12 april.

Het is nu de tweede keer dat de uiterlijke datum van de Brexit wordt verschoven. In de eerste instantie was deze datum 29 maart, daarna 12 april en nu eind oktober. Volgens de Britse premier Theresa May hebben de Britten minder dan de zes maanden nodig om overeenstemming in het eigen parlement te bereiken. De Europese leiders wilden de deadline echter nog langer uitstellen. Uiteindelijk is er een middenweg gekozen.

Het was de afgelopen dagen al duidelijk dat er voor 12 april geen Brexit-deal zou worden bereikt. Daarom was het voor de meeste kenners duidelijk dat er uitstel zou komen. Zowel het Verenigd Koninkrijk, als Europa willen een no-deal doemscenario vermijden, omdat het een grote negatieve impact zou hebben op beide economieën. Zo berekende Goldman Sachs.

Voorwaarden aan de huidige overeenkomst

Wel zit er een voorwaarde aan de huidige beslissing. 31 oktober als vertrek datum geldt alleen als May er in slaagt om op 23 mei verkiezingen te houden voor het Europese parlement. Het Europese parlement komt in juli bijeen en daar zal het Verenigd Koninkrijk bij zijn. Het Verenigd Koninkrijk beloofde dat Britse parlementariërs de Europese besluitvorming niet zullen verstoren.

Als May de Britten niet kan overtuigen van deze beloftes of er niet in slaagt om verkiezingen te houden, zal het Verenigd Koninkrijk op 1 juni vertrekken uit Europa.

Britse pond doet niet veel

De Britse pond steeg iets ten opzichte van de euro en de dollar. Hoewel het geen spectaculaire winsten waren. Op 10 april steeg de Britse pond 0,25 procent tegenover de dollar volgens data van Tradingview. De pond steeg 0,12 procent tegenover de euro. Voor de markt was de beslissing van de politieke leiders dus geen verassing.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>