Het Britse pond steeg vrijdag behoorlijk scherp nadat Britse ministers beweerden dat de kans op een uitstel van de officiële uittredingsdatum groter aan het worden is. Het Britse parlement lijkt niet overeen te kunnen komen inzake de deal die premier Theresa May met de Europese Unie heeft onderhandeld, het gevolg is een mogelijke uitstel van de Brexit.

Op 29 maart staat de Britse uittreding uit de Europese Unie ingepland maar het ziet er naar uit dat deze datum niet haalbaar gaat zijn. Volgens Britse ministers is de kans bijzonder groot dat de uittreding uit de Europese Unie uitgesteld zal moeten worden wegens omstandigheden.

En die omstandigheden omvatten zes essentiële en kritieke punten die eerst goedgekeurd moeten worden in het Britse parlement alvorens het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan treden. Volgens ministers is het tijdsschema nu wel heel erg krap en vrezen dat dit niet zal lukken.

Dat klinkt als goed nieuws voor beleggers in wisselkoersen, zij zien de kans op een Brexit steeds minder slagen.Het Britse pond steeg vrijdag fors op basis van dit nieuws. De munt begon zijn handelsdag aan 1,272 dollar per pond en sloot de handelsdag vrijdag af aan 1,284 dollar per pond.

Strubbelingen

Het Verenigd Koninkrijk hoort normaal gezien op 29 maart losgekoppeld te worden van de Europese Unie  met een transitieperiode van 21 maanden, maar die datum komt nu in het gedrang. Premier Theresa May vindt niet voldoende steun binnen het Britse parlement om de volgende stap in het dossier te kunnen zetten en dus dreigt er een no-deal Brexit of een uitstel.

Het zal hoogstwaarschijnlijk eerder uitstel zijn want een no-deal Brexit wil men liefst vermijden. Dat betekent dat er geen overeenkomst is tussen het V.K. en de Europese Unie en dus zal er op 29 maart een abrupte scheiding zijn zonder ‘begeleiding’ en/of een zachte transitieperiode.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel