De Amerikaanse zakenbank Goldman Sach is met een voorspelling naar buiten gekomen die niet gesmaakt zal worden door de ‘bulls’. De analisten van Golman Sachs verwachten dat de winstgroei in de Verenigde Staten van Amerika dit jaar lager zal uitvallen en rond de 3 procent zal stranden, een behoorlijk groot verschil met de winstgroei van vorig jaar. 

Goldman Sachs heeft zijn klanten ‘gewaarschuwd’ dat Amerikaanse bedrijven dit jaar te kampen zullen hebben met lagere bedrijfsresultaten en minder winstgroei. Grote namen zoals Apple en Macy’s vertonen signalen die erop wijzen dat 2019 een minder jaar zal worden.

Weak guidance from several notable companies such as Apple and Macy’s have heightened the focus on S&P 500 earnings growth.

Winstgroei

In 2018 behaalden Amerikaanse bedrijven bijzonder goede resultaten. Het vierde kwartaal moet nog afgesloten worden maar naar alle verwachting zal de winstgroei van 2018 uitkomen op gemiddeld 22 procent, uiteraard deels dankzij de belastingverlaging van Amerikaans president Donald Trump.

Op basis van de huidige gegevens, schat Goldman Sachs dat de winstgroei van bedrijven uit de S&P 500 met 6 procent zal toenemen dit jaar. Maar rekening houdend met de economische groeivertraging, zijn ze geneigd om dat cijfer bij te stellen naar slechts een groei van 3 procent.

De reden hiervoor heeft uiteraard te maken met de handelsoorlog met China, de duurdere dollar en de dalende olieprijzen. De vraag die beleggers zich moeten stellen volgens Goldman Sachs, is of ze aandelen momenteel goed gewaardeerd vinden gezien ze al 3,6 procent hoger noteren dit jaar en gezien de bedrijfsresultaten dit jaar niet zo goed zullen zijn als vorig jaar.

Goldman signaleert aan zijn klanten dat de markt zich kan terugtrekken wegens deze minder goede bedrijfsresultaten. Een goed voorbeeld hiervan is de winstwaarschuwing die Apple onlangs de wereld heeft ingestuurd. Ze verkopen namelijk minder toestellen door de economische groeivertraging.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images