2734316B00000578-0-image-a-38_1441300833587

Een eigen munt willen behouden. Een referendum over het verlaten van de EU. Het helpt allemaal niet op het moment dat beleggers wereldwijd massaal besluiten om aandelen te verkopen.   Vorig jaar rond deze tijd was de FTSE 100 hard op weg naar nieuwe hoogtepunten. Dit jaar lijken Britse beleggers hard op weg naar nieuwe dieptepunten. Eén ding is zeker: sinds deze week bevindt de Britse aandelenmarkt zich officieel in een bearmarkt. Sinds april 2015 is de FTSE 100 met meer dan 20 procent gedaald. Grote boosdoeners zijn mijnbouw- en energiebedrijven. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk zo’n 17 procent van de Britse graadmeter. Onderstaande grafiek spreekt boekdelen.

-1x-1

De afkoeling van de Chinese economie heeft geleid tot een ineenstorting van de commodity-prijzen. Dit leidt weer tot pijnlijke dalingen voor mijnbouwconcerns en energiebedrijven. Zo is BHP Billiton, het grootste mijnbouwconcern ter wereld, meer dan 60 procent van zijn waarde kwijtgeraakt sinds april 2015.

Financials door het putje

Wie denkt dat enkel de mijnbouw- en energiebedrijven pijn lijden, heeft het mis. Ook financials gaan hard onderuit.

-1x-1-2

Banken en verzekeraars vertegenwoordigen maar liefst 22 procent van de Britse index. Door slechte leningen, die niet meer terugbetaald kunnen worden vanwege de ellende in de commodity-markt en groeilanden, hebben financials flinke klappen gehad. Zo zijn Aberdeen Asset Management en Standard Chartered inmiddels 50 procent gekelderd sinds april 2015.

De onrust neemt toe

Handelaren worden door al deze gebeurtenissen steeds nerveuzer. Dat blijkt uit onderstaande grafiek, die de verwachtingen ten aanzien van de volatiliteit laat zien.

-1x-1-3

Deze graadmeter is in de eerste twee weken van 2016 met maar liefst 66 procent gestegen. De index is nu op hetzelfde niveau beland als in augustus 2015. Toen devalueerde de Chinese Centrale Bank onverwachts de yuan, en gingen de financiële markten als reactie daarop zwaar onderuit.

Het is duidelijk dat Britse beleggers een zware periode achter de rug hebben. De grote vraag is nu of dit het begin is van een langdurige bearmarkt, of dat de markten zich snel zullen herstellen…

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.