Het Verenigd Koninkrijk is ‘in the picture’. Na de zware en langdurige brexit-onderhandelingen is er nu ook een nieuwe COVID-variant die werd ontdekt op Brits grondgebied. Op korte termijn dingen die de economie kunnen beschadigen maar op zich is de Britse economie best robuust. Tijdens het derde kwartaal wist ze te groeien met 16 procent, een recordgroei.

Het coronavirus heeft menig wat economische schade aangericht wereldwijd. En hoe hard de economie krimpt, zo hard herstelt ze ook. Dat heeft het Verenigd Koninkrijk tijdens het derde kwartaal mogen ervaren. De Britse economie had flinke klappen gekregen in het tweede kwartaal maar herstelde van juli tot en met september met 16 procent, een recordgroei.

De groei tijdens het derde kwartaal was sterker dan economen hadden voorspeld. De Britse overheid heeft in deze periode veel geld geleend om de coronacrisis te bestrijden. Een groei van 16 procent is indrukwekkend maar niet voldoende om de schade van het tweede kwartaal goed te maken. Toen kromp de Britse economie met 18,8 procent.

Begroting

Het bedrag dat werd geleend tijdens de eerste acht maanden van het jaar, komt volgens de ‘Office for National Statistics’ uit op 323 miljard dollar of 241 miljard pond. Dat is 190 miljard pond meer dan dezelfde periode vorig jaar. Volgens de begroting zal het tekort in 2020 – 2021 bijna 400 miljard pond bedragen, ongeveer 20 procent van het bbp of het dubbele van de schade tijdens de financiële crisis, aldus minister van financiën Rishi Sunak.

When our economy recovers, it’s right that we take the necessary steps to put the public finances on a more sustainable footing so we are able to respond to future crises in the way we have done this year.

Bronnen: CNBC

Foto: Stux – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>