Een schier onuitroeibaar probleem: kuddegedrag, leidend tot een sterk oververhitte huizenmarkt. In Engeland doet de Britse consument het gewoon wéér. De Britse huizenmarkt is oververhit, zwaar oververhit zelfs. In december stegen de huizenprijzen gemiddeld met 8,4 procent jaar op jaar vergeleken. Zijn dan ‘normale, reële stijgingspercentages’? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nu is de Britse huizenmarkt berucht om de ‘boom-bust-cycle.’ Niets nieuws onder de zon dus voor de gemiddelde Brit. Het zit in de volksaard om een gokje te wagen, of dat nu in het casino is, op paardenraces, óf op de huizenmarkt. De kunst is uiteraard om tijdig eruit te stappen, iets wat echter weinigen gegeven is.
Huizenmarkt VK overspannen
De jongste cijfers van het vanuit het VK opererende ‘Nationwide Building Society‘ liegen er niet om. De maandelijkse stijging in december bedraagt 1,4 procent. Dat lijkt laag, maar het betreft hier dus een stijging van slechts één maand. Het jaarplaatje (8,4 procent) oogt al tamelijk overspannen. En dan hebben we het nog niets eens over Londen gehad. Daar was lokaal de afgelopen twaalf maanden sprake van een stijging van 14,9 procent. En daarmee ligt de gemiddelde huizenprijs in Londen inmiddels ook 14 procent boven het vorige piekniveau van 2007. Het Britse overheid programma om de huizenmarkt te stimuleren lijkt dan ook iets té succesvol. De Bank of England (BoE) is inmiddels al tot die conclusie gekomen en doet pogingen de huizenmarkt enigszins af te laten koelen, vooralsnog met weinig succes. Analisten waarschuwen inmiddels voor een herhaling van de vastgoed crash in 2007 in het VK, die de Britse economie in zware problemen bracht en leidde tot nationalisaties van diverse grootbanken. Dat het amper zes jaar later wéér tot een zeepbel heeft geleid op de Britse huizenmarkt grenst aan het ongelofelijke. Nogmaals: de prijzen op de Britse huizenmarkt liggen inmiddels 14 procent boven het oude piekniveau van 2007. Specifiek voor (vooral) Londen geldt nog wel dat de prijzen deels zijn opgedreven door gretige buitenlandse kopers, maar echt veel doet dat er uiteindelijk niet toe. Als ware lemmingen storten Britse consumenten zich weer op nationale volkssport nummer één. Het wachten is op een volgende event die deze zeepbel doorprikt. En ook hier geldt: voorspellen wanneer dat gebeurt is onmogelijk, maar vaststellen dat het onvermijdelijk is dat hier weer ongelukken van gaan komen is gelijk een open deur intrappen.
Huizenmarkt zeepbel? Welnee!
Howard Archer, econoom bij IHS Global Insight, ziet het niet al te somber in voor dit jaar. Hij signaleert verder aantrekkende koopinteresse bij consumenten en denkt dat de Britse huizenmarkt dit jaar met circa 8 procent kan stijgen. Ook hoofd research bij Jones Lang LaSalle, John Neale, ziet het allemaal niet zo’n vaart lopen. Immers, in 2002/2003 stegen de huizenprijzen in het VK nog veel sneller. Wij moeten de eerste makelaar nog tegenkomen die zijn eigen handel onderuit praat: het gehanteerde argument van Neale is natuurlijk toch wat potsierlijk. Onafhankelijke analisten maken zich wél zorgen, evenals de BoE en gezien de sterke prijsstijgingen op de Britse huizenmarkt lijkt daar ook alle aanleiding toe. Of de Britse overheid tegen de tijd dat de vastgoed zeepbel knapt nog voldoende middelen heeft om nogmaals bij te springen, wagen we sterk te betwijfelen, maar zo ver is het (nog) niet. Wilt u uw vermogen investeren in aandelen die geen last hebben van zeepbel trekjes? Dan is het Slim Beleggen TECHNOLOGIE Rapport echt iets voor u!