frustrated investor Het koersfeestje op de financiële markten is aan veel beleggers compleet voorbij gegaan. En dat is in financieel toch lastige tijden zonde en onnodig. We hebben er het afgelopen jaar meermalen aan gerefereerd: de bull market van het afgelopen jaar, en ook de afgelopen jaren, gaat door het leven als ‘The most hated stock market rally ever.’ Nu is emotie sowieso iets wat bij veel beleggers vooral een sta-in-de-weg is, zo blijkt uit diverse onderzoeken vanuit de behavioral science, maar ‘haat’ is ook nog één van de sterkste emoties en een nogal negatieve emotie ook. Het waarom van dit gevoel bij de indrukwekkende bull market van de afgelopen periode is duidelijk: veel beleggers deden niet mee. En u weet ook: een feestje is pas écht leuk en gezellig als u daarbij bent. Een jaarlijks onderzoek van Gallup toont aan dat in de VS vele miljoenen Amerikanen totaal niet hebben geprofiteerd van de bull run op Wall Street.

Particuliere belegger laat het afweten

Het over 2013 gehouden onderzoek van Gallup legt haarfijn het pijnpunt bloot: beleggers (in de VS) vormen nog slechts een nipte meerderheid ten opzichte van niet-beleggers. Het houden van aandelen zakte tot een record dieptepunt van 52 procent. Dat was vijf jaar geleden nog 62 procent. Vooral de middeninkomens en de dertigers en veertigers stonden ditmaal hoofdzakelijk langs de zijlijn. En hoewel die groep indirect nog wel enig profijt trekt van de koersstijgingen op Wall Street, mits er een pensioen wordt opgebouwd, zijn de druiven voor de meesten toch zuur. Heidi Shierholz, econome bij het ‘Economic Policy Institute‘ geeft te kennen dat een deel langs de zijlijn is blijven staan uit angst voor een hernieuwde aandelen crash. Echter, de grootste groep had de afgelopen jaren simpelweg geen geld over om mee te kunnen beleggen.

Europa: belegger is vooral spaarder

Hoewel dit onderzoek zich louter richtte op Amerikaanse beleggers, denken wij niet dat het beeld wezenlijk afwijkt in Europa. Ook hier heeft een deel van de beleggers de zijlijn gekozen uit voorzichtigheid. Dat kunnen we met zekerheid stellen, aangezien een groot probleem in Europa nu juist de massaal geld oppottende consument is. Dat geld verdwijnt veelal naar de (uitpuilende) spaarrekening en slechts mondjesmaat naar de effectenrekening. En ook in Europa ondervinden steeds meer consumenten dat we in een structurele periode leven van méér betalen, minder krijgen. In Nederland geldt bijvoorbeeld dat er fors ‘bezuinigd’ wordt, maar effectief betreft het hier geen bezuinigingen, maar lastenverzwaringen. En dus blijft er simpelweg minder vrij te besteden over. Welnu, we willen niet teveel preken voor eigen parochie, maar de uitpuilende spaarrekeningen in bijvoorbeeld België en Nederland zijn een doorn in het oog van het IMF. En reken maar dat die instelling bij veel politici een gewillig oor zal vinden. Met opnieuw een verkapt dreigement tot confiscatie van een deel van uw spaargeld, leuker kunnen we het niet maken, is de beste strategie óók voor de komende jaren: spreiding. We kunnen dat echt niet genoeg benadrukken en herhalen het nog maar eens: spreid uw vermogen en wacht daar niet te lang mee. Of u het nu in Goud & Zilver wilt zoeken, Technologie aandelen, Grondstoffen, Groeimarkten, of nog beter een combinatie van voorgaande. Zorg dat uw vermogen gespreid is en niet ongemerkt in waarde achteruit holt door het beleid van de centrale banken. Of nog erger: als de oproep van het IMF genoeg weerklank krijgt en wanhopige politici wanhopige stappen ondernemen