Inmiddels hebben de Britten al meer dan een jaar kunnen wennen aan de gedachte dat hun Koninkrijk in de toekomst afscheid zal gaan nemen van de Europese Unie. De uittredingsonderhandelingen zijn van start gegaan en binnen afzienbare tijd moeten de formaliteiten geregeld zijn. Ondanks het feit dat de Brexit nog niet in werking is getreden, voelen de Britten al wel de vervelende consequenties daarvan.

Gisteren werd bekend dat de Britse inflatie de afgelopen maand is uitgekomen op een stand van 2,9%. Dit is een absurd hoog percentage als we het vergelijken met bijvoorbeeld de Amerikaanse en Europese inflatie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Britse inflatiestand rond het EU-referendum nog bewoog rond de stand van 0,5%. Dat betekent dus een stijging van bijna 500% in iets meer dan een jaar tijd.

Britten hebben last van de hoge inflatie

Het vervelende voor de Britten is dat deze hoge inflatie vooralsnog niet gecompenseerd wordt door een hoger arbeidsloon. Met andere woorden blijven de inkomsten op dit moment nagenoeg gelijk terwijl de uitgaven flink toenemen. Deze extreem hoge inflatiestand zorgt er dus voor dat de Britten steeds armer worden.

Deze hoge inflatie wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de zwakke Britse valutamunt. Er is een zogenoemde ‘importinflatie’ ontstaan die grote gevolgen heeft voor de bestedingsruimte van de Britse huishoudens. Ook de Bank of England zal zich zorgen maken over deze hoge inflatiestand.