Verrassend inflatienieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst sinds augustus vorig jaar is de inflatie onder de 10 procent gedoken. De CPI daalde scherp en bedroeg in april 8,7 procent. Hoewel het cijfer gunstig is, kwam de inflatie alsnog hoger uit dan de verwachte 8,2 procent. Desalniettemin is het een gunstige evolutie voor de Bank of England.

Een scherpe daling van de inflatie in het Verenigd Koninkrijk doet de Bank of England opgelucht ademhalen. De consumentenprijzen zijn gedaald van 10,1 procent in maart naar 8,7 procent in april. Het Office for National Statistics zei woensdag dat de evolutie gunstig is, maar dat het inflatiecijfer boven de verwachting van 8,2 procent is uitgekomen.

Electricity and gas prices contributed 1.42 percentage points to the fall in annual inflation in April as last April’s rise dropped out of the annual comparison, but this component still contributed 1.01 percentage points to annual inflation.

Prijzen voor voeding en non-alcoholische dranken zijn blijven stijgen in de maand april ten opzichte van de maand maart waardoor de druk op de consumentenprijzen toch aanhield. Hoewel de evolutie in de consumentenprijzen gunstig is, verwachten economen dat de Bank of England de rentes tijdens de volgende bijeenkomst nogmaals zal verhogen.

Goede richting

Suren Thiru, econoom bij het Institute of Chartered Accountants, is van mening dat de Britse economie goed op weg is een ommekeer te maken. Hij verwacht dat de inflatie deze zomer nog verder zal afkoelen, mede dankzij de dalende energieprijzen. Thiru denkt zelfs dat de inflatie sneller is gedaald dan de Bank of England had verwacht.

The drag on customer demand from a cooling jobs market, higher taxes and the lagged impact of rising interest rates may mean that inflation falls more quickly than the Bank of England has forecast.

Richard Carter, hoofdonderzoeker bij Quilter Cheviot, is positief over de scherpe daling en benadrukt dat dit aantoont dat de Britse economie de goede richting uitgaat. Hij waarschuwt echter dat de markten niet mogen verwachten dat de inflatie scherp zal blijven dalen de komende maanden omdat de Britse economie behoorlijk robuust blijft.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Images Money – Flickr – CC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>