Economen maken zich zorgen over de commerciële vastgoedsector van $20 biljoen en dat geldt ook voor Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase. De regionale bankencrisis heeft een domino-effect op commerciële vastgoedleningen, waarschuwde Dimon maandag op de aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf.

De waardering van kantoor- en winkelvastgoed is gedaald sinds de pandemie heeft geleid tot een lagere bezettingsgraad en veranderingen in waar mensen werken en hoe ze winkelen. De inspanningen van de Federal Reserve om de inflatie te bestrijden door de rente te verhogen, hebben de kredietafhankelijke sector ook pijn gedaan.

De recente stress bij de banken heeft die problemen aanzienlijk vergroot. Kredietverlening aan ontwikkelaars en beheerders van commercieel vastgoed is grotendeels afkomstig van kleine en middelgrote banken, waar de druk op de liquiditeit het grootst is geweest. Ongeveer 80% van alle bankleningen voor commercieel vastgoed zijn volgens economen van Goldman Sachs afkomstig van regionale banken.

Wijzigingen in de regelgeving als reactie op de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank zullen er waarschijnlijk ook toe leiden dat kleine banken de toegang tot hun krediet beperken, aldus Dimon.

Geen paniek

Er dreigt een Amerikaanse schuldencrisis, regionale banken kampen nog steeds met hun eigen onrust en recessievoorspellingen zijn in overvloed. Maar Dimon, waarschijnlijk de machtigste bestuurder in de Verenigde Staten, leek maandag vrij ontspannen over dit alles.

Dimon, reeds 67 jaar, sprak ook openhartig over zijn opvolgingsplannen. Hoewel er genoeg gekwalificeerde en competente interne kandidaten zijn voor zijn plaats, is hij niet van plan om binnenkort af te treden.

Bron: CNN
Foto: iStock