Het Britse pond is rake klappen aan het krijgen op de financiële markten. Niet alleen de moeilijke situatie omtrent de brexit weegt zwaar op de eenheidsmunt, ook de ontdekking van een nieuwe COVID-variant binnen hun landsgrenzen duwt het pond stevig naar beneden. De combinatie van deze twee factoren oefenen een grote druk uit op de Britse economie maar toch blijven analisten ‘bullish’ over het Britse pond.

Het belooft een zware week te worden voor het Verenigd Koninkrijk en het Britse pond. De deadline om een akkoord te vinden met de Europese Unie is verstreken en het ziet er niet naar uit dat beide partijen dichter bij elkaar zijn gekomen het afgelopen weekend. De druk om een akkoord te vinden neemt toe naarmate 31 december nadert.

Er zijn nog twee struikelblokken die de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in een wurggreep houden. Het grootste probleem gaat over de visserij. De Europese Unie wil toegang tot de Britse wateren terwijl het Verenigd Koninkrijk de volledige controle eist.

Alsof dat niet genoeg is, werd er ook een nieuwe COVID-variant ontdekt op het eiland. Het gevolg is dat verschillende Europese landen een tijdelijk reisverbod inlassen voor vliegtuigen, boten en schepen vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Britse overheid zelf heeft ook al maatregelen genomen door de lockdown-maatregelen te verstrengen.

Bullish

Toch blijven analisten ‘bullish’ over het Britse pond. Volatiliteit de komende periode is volgens hen niet abnormaal gezien de situatie omtrent COVID-19 en de gesprekken over de brexit. Rodrigo Catril, strateeg bij National Australia Bank, denkt dat er tegen 31 december een overeenkomst zal gevonden worden en dat de EU en het VK een handelsakkoord tekenen.

We should expect some volatility for the pound and what we’re seeing this morning is reflective of that.

Over de nieuwe variant van het coronavirus is hij ook optimistisch in die zin dat voldoende stimulus en de uitrol van de Pfizer-vaccins de negatieve impact ervan zullen neutraliseren.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>