Het Britse pond maakte donderdag een flinke sprong nadat voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat hij vertrouwen heeft in een deal met het Verenigd Koninkrijk omtrent de uittreding uit de Europese Unie. Het pond wordt nu al maandenlang geteisterd door een mogelijke ‘no-deal brexit’, nu lijkt er licht te zijn aan het einde van de tunnel.

Het Britse pond veerde op nadat Jean-Claude Juncker behoorlijk optimistisch was tijdens een interview met Sky News. De voorzitter van de Europese Commissie zei dat er wel degelijk een kans bestaat dat er een deal gevonden kan worden met het Verenigd Koninkrijk. Zelf is hij een voorstander om een akkoord te bereiken gezien de zware gevolgen bij een ‘no-deal brexit’.

I am doing everything to have a deal because I don’t like the idea of a no-deal because I think this would have catastrophic consequences for at least one year.

Britse pond

De Britse eenheidsmunt maakte een sprong van 0,68 procent naar 1,255 dollar. Midden augustus noteerde het pond nog aan 1,20 dollar, de munt heeft sindsdien een behoorlijke weg afgelegd ondanks de vastberadenheid van Johnson om de EU te verlaten, zelfs zonder deal.

Op 31 oktober is het zover, dat is de deadline voor de brexit met of zonder deal met de EU. De Britse oppositiepartijen hebben reeds stappen ondernomen die het mogelijk zouden moeten maken om nog meer tijd te kopen door de brexit met enkele maanden uit te stellen.

De situatie is echter heel onduidelijk, vooral gezien er al zoveel veranderd is omtrent de brexit. Volgens Juncker is de Europese Unie voorbereid voor een ‘no-deal brexit’, hij twijfelt enkel of de Britten dat ook zijn. Volgens hem is één ding duidelijk, dat brexit zal er hoe dan ook komen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere