Voor de derde dag op rij heeft de Amerikaanse centrale bank bij moeten springen in de geldmarkten om liquiditeitsproblemen te voorkomen. In de 3 afgelopen dagen pompte de Fed 203 miljard dollar in de Amerikaanse geldmarkt. Dergelijke operaties zijn niet meer gezien sinds de financiële crisis.

De reden dat de Fed in de afgelopen dagen moest ingrijpen is onevenwicht tussen vraag en aanbod naar geld. De vraag is groter dan het aanbod, en daarom steeg de reporente op maandag tot dinsdagnacht naar zo’n 10 procent. Althans volgens data van Reftinitiv.

De reporente geldt alleen op de repomarkt, ofwel repurchasing agreements. Een repo is een manier voor grote instanties, zoals banken of grote bedrijven, om zich van liquiditeit te voorzien op de korte termijn. Een repo is een deal waarin de kredietvrager geld krijgt (liquiditeit), in ruil voor Treasuries, Amerikaans staatspapier, als onderpand.

Vraag naar ingrijpen Fed stijgt

De Fed stelde met iedere repo-actie 75 miljard dollar beschikbaar aan banken en andere kredietvragers. Bij de eerste actie werd slechts 53 miljard dollar gevraagd uit het systeem. Bij de derde actie was de vraag 84 miljard dollar, en overtrof dus de capaciteit van de Fed.

Uit de acties van de Fed blijkt dat er niet genoeg geld in het financiële systeem zit. Of beter gezegd, dat er niet genoeg geld op de plekken is waar het moet zijn. Volgens Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, hebben de gebeurtenissen geen verdere gevolgen. Zo zei hij:

Deze problemen zijn belangrijk voor de marktwerking en marktparticipanten. Toch hebben ze geen gevolgen voor de economie of de stand van monetaire beleid.

Redenen voor liquiditeitstekort

Het tekort aan liquiditeit valt samen met Amerikaanse bedrijven die hun belastingen moeten betalen, wat voor minder beschikbaar geld zorgt. Ook heeft de Amerikaanse staat onlangs voor miljarden aan nieuwe staatspapier uitgegeven in ruil voor dollars.

Daarnaast stellen marktkenners dat de reductie van de balans van de Fed een van de oorzaken is. Evenals strengere regels voor banken, die sinds de crisis meer kapitaal in reserves moeten aanhouden.

Bron: Business Insider

Foto: iStock

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!