De Bank of England behoudt zijn rentebeleid gezien de onzekerheden omtrent de brexit en de groeiverwachting voor het tweede kwartaal van dit jaar. Ze verwachten namelijk dat de Britse economie helemaal niet zal aandikken tijdens dit kwartaal, een groei van nul met andere woorden. Het Britse pond ging alvast onderuit na de bekendmaking van de voorspellingen.

Minder goed nieuws voor de Britse economie. De Bank of England voorspelt dat de economie niet zal groeien tijdens het tweede kwartaal. Dit alles heeft te maken met de vrees voor een no-deal brexit en de wereldeconomie die minder goed draait dan vorig jaar. Het resultaat is een nulgroei voor de UK.

Rentebeleid

Op de financiële markten reageerde het Britse pond vrij hevig en daalde onmiddellijk na de bekendmaking van de voorspellingen van de Bank of England. Ondanks de omstandigheden zijn ze bij de BOE niet van plan op hun rentebeleid te versoepelen, in tegenstelling tot de Fed en de ECB.

Deze centrale banken slaan een meer ‘dovish’ om toon hun economieën te ondersteunen. De Bank of England heeft een afwachtende houding en zal pas ingrijpen als de brexit pas echt desastreuze gevolgen heeft voor de Britse economie, zoals een vertrek zonder overeenkomst met de EU bv.

Er zijn zelfs bestuursleden die beweren dat de rentes binnenkort opgetrokken moeten worden gezien het inflatiecijfer van 2 procent. Daarenboven vindt bestuurslid Michael Saunders niet dat de BOE zich iets moet aantrekken van de onzekerheid omtrent de brexit en gewoon zijn gang moet gaan.

Toch een vreemde houding gezien andere grote centrale banken het eigenlijk over een andere boeg gooien. Het is dus afwachten wat het Britse pond zal doen de komende weken, vooral als gevolg van de beslissingen van de Bank of England en de evolutie in het brexit-dossier.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP