Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie neemt er immers een land afstand van de Unie. Uiteraard zal dit proces de nodige tijd in beslag gaan nemen, maar het is duidelijk dat er alleen maar verliezers als gevolg van de Brexit zullen zijn.

Als gevolg van het EU-referendum heeft het pond sinds juni 2016 flink waarde moeten inleveren. En deze daling is uiterst goed voor de Britse bedrijven die met name hun inkomsten genereren in het buitenland. Maar, voor de binnenlandse economie is het allerminst goed. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de import, en juist die import is de afgelopen maanden een stuk duurder geworden.

Het levensonderhoud voor de Britten wordt duurder

britten-levensonderhoud

Met name voor de Britten is de toekomst onzeker. Door de waardedaling van het pond is er enorme inflatie ontstaan en dat zorgt er voor dat het levensonderhoud duurder is geworden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de loonsverhogingen haast niet meer opwegen tegen de prijsstijgingen.

Gezien deze grafiek is het voor de Britten te hopen dat het pond zich zal gaan herpakken. Toch is dat laatste nog maar sterk de vraag. Zolang nog niet precies bekend is wat de gevolgen van de Brexit zullen gaan zijn, zal de Britse valutamunt hoogstwaarschijnlijk onder druk blijven staan.