Aankomende zondag zal in Frankrijk de eerste ronde van de Franse verkiezingen gaan plaatsvinden. De verwachting is dat de Eurosceptische partij van Marine Le Pen de volgende ronde gaat behalen. Als dit waar is, dan kan dit volgens de kenners gaan zorgen voor toenemende volatiliteit op de markten.

Sinds een aantal weken is er al sprake van een gespannen situatie op de markten. Grote correcties blijven vooralsnog uit, maar de stijgende trend van de afgelopen maanden weet vooralsnog geen vervolg te krijgen. En dat heeft met name te maken met de geopolitieke spanningen in de wereld; en in het bijzonder de gevoerde oorlogspolitiek van Donald Trump. Maar, volgens de economen moeten we de Franse verkiezingen ook niet uit het oog verliezen.

Beleggers beschermen zich tegen volatiliteit

franse-verkiezingen-volatiliteit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de afgelopen weken steeds meer beleggers zich beschermd hebben tegen volatiliteit binnen de Euro Stoxx 50 index. De kosten van die bescherming zijn recent zelfs uitgekomen op de hoogste stand ooit!

Deze grafiek maakt dus duidelijk dat er onderhuids van alles broeit. Steeds meer beleggers maken zich zorgen om de spanningen in de wereld en Marine Le Pen kan deze spanningen binnen Europa naar een hoger niveau tillen. We zijn dus gewaarschuwd.

Beleggen in Nederlandse en Belgische aandelen

Trading, Opties, snelle winst …

Beleggen in Fondsen en ETFs …

Beleggen in Dividendaandelen