Het gevaar omtrent de hype inzake aandelen van bedrijven die bezig zijn met artificiële intelligentie blijft aanwezig op de markten. Er zou sprake zijn van een soort bubbel die de huidige rally op de beurzen een halt zou kunnen toeroepen in geval ze barst. Volgens econoom David Rosenberg worden beleggers afgeleid van de risico’s van een nakende recessie.

Beleggers die massaal instappen in aandelen van bedrijven die hoog inzetten op AI-toepassingen zouden hun vingers kunnen verbranden. Econoom David Rosenberg waarschuwt dat deze beleggers afgeleid zijn van de risico’s die momenteel aanwezig zijn op de aandelenmarkten, meer bepaald de gevaren van een recessie in de Verenigde Staten.

Rosenberg is ervan overtuigd dat er een bubbel is bij dit type aandelen en dat er gelijkenissen zijn met dot-com boom eind jaren 90. Volgens hem is de sprong van 24 procent van het aandeel van Nvidia, een belangrijke speler inzake artificiële intelligentie, een voorbeeld van de hype die momenteel leeft in deze sector. Nvidia werd in één klap een kwart meer waard.

This looks very weird. It’s way overextended.

Einde rally?

Ook aandelen van Alphabet, Microsoft en Palantir zijn de afgelopen weken hard gestegen. En daar schuilt het gevaar want deze grote techbedrijven maken 27 procent uit van de S&P 500. Als de bubbel in AI aandelen barst, zal de S&P 500 hier ook voor boeten. Rosenberg waarschuwt dan ook dat de huidige rally op de markten een halt zal worden toegeroepen.

You look at the tech weighting in the S&P 500 and it is up to 27%, where it was heading into 2000 as the dotcom bubble was peaking out and soon to roll over in spectacular fashion.

De econoom ziet ook een voorteken bij de handelsactiviteiten van banken, discretionaire consumptie en in de transportsector. Volgens Rosenberg zijn deze met 30 procent gedaald ten opzichte van hun hoogtepunten in de cyclus en gedragen zich in exact hetzelfde patroon als in de afgelopen vier recessies.

Bronnen: Stephanie Landsman – CNBC

Foto: Zacktionman – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>