Deze Bull Market kan voor het grootste deel toegekend worden aan de centrale banken. Door het immense opkoopprogramma zijn de financiële markten werkelijk op hol geslagen. Dit opkoopprogramma heeft niet alleen geleid tot stijgende beurskoersen, maar ook voor rust op de markten.

‘Buy the Dip’ is een strategie waarbij elke (kleine) correctie meteen aangegrepen wordt om terug in de markt te stappen. Deze strategie wordt uiteraard alleen toegepast op het moment dat de beleggers er zeker van zijn dat de markten daadwerkelijk verder in waarde zullen gaan stijgen. Met andere woorden zouden we dus kunnen zeggen dat het geloof in stijgende beurskoersen gigantisch groot is.

Beleggers hanteren massaal de ‘Buy the Dip’ strategie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de ‘Buy the Dip’ strategie nog nooit zo populair was. Nitin Saksena, analist bij Bank of America Merrill Lynch, laat weten dat beleggers niet langer angst hebben voor schokbewegingen, maar dat ze zijn gaan houden van deze bewegingen.

De grafiek laat zien dat de volatiliteit op dagbasis is gestegen naar een recordhoogte ten opzichte van de open-sluiting ratio. En dit heeft te maken met het feit dat bijna elke correctie die plaatsvindt binnen een handelsdag direct aangegrepen wordt voor nieuwe koopposities. Als gevolg daarvan weet de index vaak te herstellen en met winst of onveranderd de dag uit te gaan. Bijvoorbeeld als de index eerst 1% daalt om vervolgens weer 1% te stijgen. Met als gevolg dat we onveranderd sluiten, maar dat we wel twee bewegingen van 1% hebben gezien.

Gezien het huidige optimisme onder de beleggers is de kans erg groot dat de ‘Buy the Dip’ strategie ook in de nabije toekomst gehandhaafd zal worden.