De coronacrisis weet er voor te zorgen dat veel bedrijven voorzichtig te werk gaan. Ook veel beursgenoteerde bedrijven ondervinden op dit moment zware hinder van deze historische crisis. Dit heeft onder andere geleid tot een afname in het aantal buybacks. En dat kan op den duur een groot probleem worden voor de aandelenmarkten.

Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.

Beleggers zijn verslaafd geraakt aan buybacks

Als gevolg van de coronacrisis zijn de buybacks drastisch gedaald. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, te zien dat er in de VS tot nu toe dit jaar door beursgenoteerde bedrijven 204 miljard dollar is uitgegeven aan het inkopen van eigen aandelen. Op jaarbasis gemeten resulteert dit in een daling van 66%.

Mocht deze trend tot het einde van dit jaar standhouden, dan kan de totale waarde van de buybacks dalen naar het laagste niveau sinds het jaar 2012. Voor beleggers is het te hopen dat deze trend spoedig keert. Veel beleggers zijn inmiddels behoorlijk gehecht geraakt aan de buybacks.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis