Het aantal positieve kwartaalrapporten van financiële instellingen maakt duidelijk dat de Europese bankensector het veel beter doet dan analisten hadden voorspeld voor Q3. Ook de Deutsche Bank wist tijdens het derde kwartaal de verwachtingen te overtreffen en draaide zelfs een nettowinst van 182 miljoen euro. De hoopgevende trend doet beleggers en investeerders hopen op een definitief herstel van de Europese economie na enkele zware maanden.

Na positieve bedrijfsresultaten van het Britse HSBC weet nu ook de Deutsche Bank te overtuigen met een sterk kwartaalrapport. Tijdens Q3 draaide de bank een nettowinst van 182 miljoen euro. Veel beter dan het nettoverlies van 114 miljoen euro dat analisten hadden voorspeld. Het is ook een sterke verbetering t.o.v. het verlies van 77 miljoen euro in Q2.

De bank profiteerde voornamelijk van de sterke prestaties van haar investeringstak waar de netto-inkomsten jaar-op-jaar met 43 procent waren gestegen tot 2,4 miljard euro. Een ander hoogtepunt is bv. de omzet van 5,9 miljard euro tijdens Q3 dit jaar ten opzichte van 5,3 miljard euro exact een jaar geleden. CFO James von Moltke sprak over een ‘shift of focus’.

We are now very focused on the businesses where we can compete and win, and where our businesses and our clients and our people know where we are focused and where we can be really competitive, so I think we are seeing the benefits of that focus.

Reorganisatie

Von Moltke is er van overtuigd dat hun manier van aanpak gaat zorgen voor duurzame groei. De grote reorganisatie, die nu al vijf kwartalen bezig is, begint volgens de CFO zijn vruchten af te werpen. Het aandeel van Deutsche Bank noteert ondertussen 65 procent hoger sinds de scherpe daling in maart die werd veroorzaakt door COVID en de lockdown in Europa.

In the fifth quarter of our transformation, we not only demonstrated continued cost discipline, but also our ability to gain market share.

Voor het vierde kwartaal verwacht von Moltke evenzeer sterke cijfers ondanks de nieuwe besmettingsgolf in Europa. De maatregelen omtrent COVID zijn strenger geworden maar niet zo streng als tijdens de eerste lockdown. Beleggers kijken alvast uit naar het rapport voor Q4.

Bronnen: CNBC

Foto: Deutsche Bank – Flickr – CC BY-NC-ND 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>