In zijn laatste marktcommentaar bespreekt beursveteraan Byron Wien van Blackstone de recente ontwikkelingen in Griekenland, Iran, China en de VS. Per saldo ziet hij deze als positief. Wien voorziet aandelen daarom aan het eind van het jaar hoger noteren dan nu.
Europa: bescheiden herstel
Allereerst is de strateeg het niet eens met het algemene mediabeeld van een Griekse overgave aan de troika. Volgens Wien concludeerde premier Tsipras terecht dat Europa alles zou doen om de Grieken binnenboord te houden:
Terwijl Tsipras zich over lijkt te hebben gegeven wat betreft zijn anti-bezuinigingsprogramma, hield hij Griekenland wel in de EU met de euro als valuta. Ook verzekerde hij zich van een derde reddingspakket van $ 96 miljard: een enorm bedrag en 50% meer dan enige weken eerder nog sprake van was.
Maar dit verhaal is nog niet voorbij, aldus Wien. De huidige deal koopt vooral tijd. Over een half jaar zouden we wel eens tegen een nieuwe Griekse crisis aan kunnen kijken.
Vanuit beleggersoogpunt gezien betekent deze tijdelijke oplossing desalniettemin dat het bescheiden herstel in Europa waarschijnlijk doorzet. En dat de dollar zal stijgen.
Net als bij Griekenland zijn bij de atoomovereenkomst met Iran geen van beide partijen volledig tevreden. Maar het uitfaseren van de sancties biedt wel mogelijkheden. Wien:
De Iraanse bbp-groei zou van 3% naar 6% kunnen stijgen, wat enorme beleggingskansen oplevert. Hoewel Iran meer olie gaat verschepen, wellicht tot 1 miljoen vaten per dag, verwacht ik nog steeds enigszins hogere olieprijzen met het herstel van de westerse economieën.
Wien: gevolgen correctie China beperkt
Wat betreft China wijst Wien er op dat het land slechts beperkte ervaring heeft met kapitaalmarkten. De Chinese markt steeg het afgelopen jaar met 150% en corrigeerde slechts met een derde. Hoewel die correctie te verwachten viel, betekent dit niet dat daarmee een bear markt is begonnen, zo stelt de strateeg. De belangrijkste vraag is volgens Wien echter of dit gebeuren impact heeft op de Chinese economie. Amper, zo vermoedt hij:
De Chinese aandelenmarkt speelt een veel kleinere rol dan in volwassen westerse economieën. Hoewel China een hoge schuld/bbp ratio heeft, heeft het ook grote valutareserves en een krachtige industriële basis.
VS: gebrek aan vraag
Ondertussen ziet Wien in de VS een gebrek aan vraag als grootste probleem. Hoewel de werkloosheid zakte naar 5,3%, zoeken minder mensen naar een baan. En het totale vermogen van Amerikaanse huishoudens mag dan wel op een all-time hoogtepunt staan, het waren met name grootverdieners die winsten op aandelen en huizen konden bijschrijven. Die gaan, zo legt Wien uit, daardoor niet meer geld uitgeven. Toch is Wien positief gestemd over aandelen:
Met de deals met Griekenland en Iran zijn twee zorgen van beleggers voor nu van tafel. Ook denk ik niet dat de markt overgewaardeerd is. De S&P 500 noteert bij de huidige schattingen van $ 120 winst per aandeel over dit jaar 17,5x de winst. Dat ligt net boven het langjarig gemiddelde. Voor komend jaar is dat $ 130, waardoor de multiple net boven 16 uitkomt. Ik blijf daarom optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse aandelenmarkt voor de tweede helft van het jaar.