Carl Icahn, één van de meest bekende activistische beleggers ter wereld, is geen fan van het huidige beleid van centrale banken. Volgens Icahn zullen de Amerikaanse aandelenmarkten op lange termijn voor grote uitdagingen komen te staan door de buitensporige geldhoeveelheid en stijgende inflatie.

De Federal Reserve en het Congres hebben biljoenen aan dollars vrijgemaakt om de Amerikaanse economie te redden van de Covid-19 pandemie. De balans van de centrale bank is met meer dan $3 biljoen aangegroeid in het kader van haar quantitative easing programma. De overheid heeft hiernaast meer dan $5 biljoen aan stimuleringsmaatregelen uitgetrokken om de Amerikanen door de gezondheidscrisis heen te helpen.

Icahn is echter geen fan van dit beleid. Hij gaf geen exacte timing maar Icahn gelooft dat op een dag op de lange termijn de markten een hoge prijs zullen betalen voor dit beleid.

Inflatie

Dankzij deze nooit eerder geziene stimuleringsprogramma’s heeft de S&P 500 de door de pandemie veroorzaakte verliezen in een recordtempo goedgemaakt. De aandelenbenchmark is in 2021 met meer dan 19% gestegen en staat slechts 1,4% onder de all time high van begin september.

De enorme geldhoeveelheid heeft hiernaast ten dele bijgedragen tot de stijgende prijsdruk in de economie. De inflatie bereikte in augustus een nieuw hoogtepunt in 30 jaar, door de verstoringen in de supply chain en een buitengewoon sterke vraag.

In de kernprijsindex van de persoonlijke consumptiebestedingen worden de kosten voor voedsel en energie niet opgenomen. Dit is de voorkeursmaatstaf van de Federal Reserve voor inflatie. Deze index steeds in de loop van de maand met 0,3% en was 3,6% hoger dan een jaar geleden.

Icahn stelt:

De manier en het tempo waarop er geld bijgedrukt wordt, zal zorgen voor een forse crisis.

Bron: CNBC
Foto: iStock