Een truck van Caterpillar Over het algemeen heerst er een relatief optimisme wat de situatie van de wereldeconomie betreft. De Amerikaanse economie wijst de weg, de rest van de wereld volgt dit voorbeeld. Natuurlijk zijn er nog een paar regio’s waar niet alles even vlekkeloos op wieltjes verloopt. Dat is op de eerste plaats dus het geval voor Europa. Ook de geluiden die ons bereiken vanuit China stemmen tot voorzichtigheid. De Chinese economie bevindt zich volop in een overgangsfase en dat gaat uiteraard met bijkomende problemen gepaard. De recent gepubliceerde indicatoren stemmen alleszins voorzichtig, reden tot optimisme is er zeker niet. Dat blijkt ook de berichtgeving die Caterpillar de wereld instuurde. De verkopen van dit bedrijf zijn vorige maand opnieuw gedaald. Die negatieve beweging is zeker niet nieuw, het is meer bepaald al de 21ste maand op rij dat ze zijn gedaald. En dat is iets wat toch vraagtekens doet rijzen.

Caterpillar heeft ons een boodschap te vertellen

Wat is de boodschap die The Cat ons wil vertellen? Heel eenvoudig, het gaat niet zo goed met de wereldeconomie als men ons wel wil doen geloven. Want hoe men het ook draait of keert, Caterpillar als bedrijf kan als een betrouwbare barometer voor de gang van zaken in de wereldeconomie beschouwd worden.

Chart Caterpillar

  Zelfs op de Amerikaanse thuismarkt, waar de economie toch volop in herstel heet te zijn, zag The Cat de verkopen teruglopen. De terugval was echter het zwaarst op de Aziatische markten, waar een daling van de verkopen met dubbele cijfers opgetekend werd. Het plaatje dat het bedrijf toont, ziet er dus niet zo schitterend uit. Overigens is er geen enkele regio waar Caterpillar nog echt hoge ogen gooit, want ook in Zuid-Amerika werd een forse terugval van de verkopen opgetekend. Wanneer deze trend zich doorzet, zal het bedrijf ongetwijfeld tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaken. En dat op een moment dat de overheden ons willen doen geloven dat het economisch beter gaat. Klik hier om aan de weet te komen welke de invloed kan zijn van de tegenvallende verkopen Caterpillar op de grondstoffenmarkten