Jack Dorsey, CEO van Twitter, waarschuwde dat de wereld in de nabije toekomst te maken zal krijgen met hyperinflatie. Cathie Wood, één van de meeste populaire beleggers op Wall Street, is het hier echter niet meer eens en verwacht eerder deflatie.

Hoewel verschillende economen een periode met een verhoogde inflatie verwachten, is Dorsey één van de eerste invloedrijke personen die het woord hyperinflatie durft uit te spreken. Hyperinflatie is een toestand van snel stijgende prijzen die valuta kan verwoesten en hele economieën ten val kan brengen.

Dorsey stelt:

Hyperinflatie zal alles veranderen.

Deflatie

Cathie Wood zit echter aan de volledig andere kant van het spectrum. Wood verwacht een periode van deflatie te midden van een ineenstorting van de grondstoffenprijzen, een faillisementsgolf van bedrijven die achterbleven op het vlak van innovatie, het aanleggen van voorraden door bedrijven en het op gang komen van innovatietrends.

Hiernaast investeren S&P 500 bedrijven volgens Wood niet genoeg in de toekomst. Dit zal een deflatoire druk op de economie uitoefenen, in wat bekendstaat als “creative destruction”.

Sinds de tech en telecom bust en de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009 zijn veel bedrijven tegemoet gekomen aan de korte termijn georiënteerde aandeelhouders die nu winsten en dividenden willen zien. Hierdoor hebben deze bedrijven hun balansen opgeblazen om dividenden te betalen of aandelen terug te kopen, wat zorgt voor een kunstmatige verhoging van de winst per aandeel.

Volgens Wood hebben deze bedrijven niet genoeg geïnvesteerd in innovatie en zullen ze waarschijnlijk gedwongen worden om hun schulden af te lossen door steeds meer verouderde goederen tegen kortingen te verkopen: deflatie. Wood noemt deze bedrijven “value traps” en heeft eerder gewaarschuwd dat de belangrijkste beursindexen hierdoor in gevaar zijn.

De laatste factor die tot deflatie zou moeten leiden, is het feit dat bedrijven enorme voorraden aanleggen als gevolg van de verstoringen in de supply chain. Veel bedrijven leggen te grote voorraden aan. Wanneer de economie opnieuw naar de dienstensector verschuift, zitten bedrijven opgescheept met een te hoge voorraad die zij dan aan fikse kortingen van de hand moeten doen.

Bron: CNBC
Foto: iStock