Het monetaire tijdperk lijkt langzaam maar zeker tot een einde te komen. De belangrijkste centrale banken hebben reeds aangegeven dat ze hun opkoopbeleid gaan staken en ook wordt er steeds vaker gesproken over renteverhogingen. Inmiddels neemt de kans op twee Amerikaanse renteverhogingen met de dag toe. En dat kan grote gevolgen voor de financiële markten gaan hebben.

Beleggers vrezen voor het einde van de historisch lage rente. Deze vrees is al duidelijk terug te zien binnen de obligatiemarkt. Zo liepen de rentestanden op de Amerikaanse staatsobligaties tijdens de afgelopen maanden stevig op. En volgens diverse analisten is dit nog maar het begin. Op het moment dat de Amerikaanse centrale bank namelijk gas heeft terug genomen, kan de rente nog verder gaan stijgen.

Beleggers vrezen voor renteverhogingen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat beleggers inmiddels de kans op twee Amerikaanse renteverhogingen in 2022 inschatten op 73%. En dat terwijl die kans in september nog ‘slechts’ 40% bedroeg. Deze grafiek maakt dus duidelijk dat beleggers definitief afscheid hebben genomen van het tijdperk van lage rentestanden.

Voor de financiële markten kan dit overigens grote gevolgen gaan hebben. Zo wisten bijvoorbeeld de aandelenmarkten jarenlang sterk te profiteren van de lage rente. Op die manier werden burgers met hun spaargeld min of meer naar de financiële markten gedreven. De historische hoge beurswaarderingen zijn al een gevaar voor de houdbaarheid van de beursrally en de oplopende rente kan daar als extra gevaar aan toegevoegd worden.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>