Het jaar 2020 zal ook de geschiedenisboeken ingaan als een memorabel jaar voor de centrale banken. Tijdens dit jaar werd de geldkraan opengedraaid zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien. De centrale banken proberen door middel van dit ruimhartige monetaire beleid een langdurige recessie te voorkomen. Het kan echter ook gaan leiden tot een hoge inflatie.

Er zijn op dit moment maar weinig economen te vinden die vrezen voor een hoge inflatie. En dat is ook begrijpelijk, want al jarenlang is er in de Westerse wereld sprake van een relatief lage inflatiestand. Vandaag de dag lijken we zelfs eerder te moeten vrezen voor deflatie. Toch kan dat mogelijk volgend jaar gaan veranderen.

Monetair beleid van de centrale banken kan zorgen voor een hoge inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat een hoge inflatie vanaf volgend jaar mogelijk is. De analisten van de Amerikaanse zakenbank komen tot de conclusie dat er al decennialang sprake is van een sterke correlatie tussen enerzijds de geldhoeveelheid (Money Supply) en anderzijds de Consumer Price Index (inflatie). Door het ruimhartige beleid van de Amerikaanse centrale bank is de geldhoeveelheid dit jaar exponentieel in waarde gestegen. En als het verband van de afgelopen 80 jaar intact blijft, zou dit moeten leiden tot een aanzienlijke stijging bij de consumentenprijzen.

De situatie in Europa is overigens niet anders. De Europese centrale bank heeft immers op dit moment de geldkraan ook openstaan en ook binnen de EU is de geldhoeveelheid drastisch gestegen. Moeten we ons wellicht toch gaan voorbereiden op een hogere inflatiestand?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>