Tijdens de afgelopen jaren hebben de centrale banken een prominente rol ingenomen binnen de financiële markten. In het bijzonder op de obligatiemarkt waren de handelingen van bijvoorbeeld Draghi en Yellen goed voelbaar. Toch kunnen de monetaristen in de nabije toekomst een plaag gaan worden voor de markten.
De beleggers hebben de afgelopen jaren dankbaar geprofiteerd van het beleid van de centrale banken. Door het grootschalige opkoopprogramma van bijvoorbeeld de Fed en de ECB veranderde het klimaat op de financiële markten aanzienlijk. Ineens was er op de obligatiemarkt sprake van een grote koper en maar weinig beleggers durfden daar tegenin te gaan. Mede door de ECB en de Fed zijn de koersen binnen de obligatiemarkt zo hard opgelopen.
Dit is de keerzijde van het opkoopbeleid van de centrale banken
Natuurlijk hebben de aandelenmarkten ook sterk geprofiteerd van het monetaire beleid. Alleen de lage rentestand heeft er al voor weten te zorgen dat veel burgers met hun spaarcenten de weg naar de aandelenmarkten wisten te vinden.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Chris Carolan, is het grootste gevaar voor de aandelenmarkten in beeld gebracht. Door alle opkoopacties zijn de balansen van de centrale banken flink opgelopen en vroeg of laat zal de balanspositie afgebouwd moeten worden. Gezien de correlatie tussen de aandelenmarkten en de balanspositie van de centrale banken, kan het afbouwen weinig goeds betekenen.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)