De groei van de wereldeconomie staat het hele jaar al onder druk als gevolg van de opgelopen handelsspanningen in de wereld. De handelspolitiek van Donald Trump heeft met name grote economische gevolgen gehad voor de zogenoemde ‘exportlanden’. En op dit moment verlagen de centrale banken de rentes alsof er sprake is van een crisis.

Het jaar 2019 staat enerzijds in het teken van de herstelbeweging die heeft plaatsgevonden bij de meeste indices. Zo wisten de meeste beurzen tijdens de afgelopen weken te stijgen naar nieuwe recordkoersen.

Anderzijds staat het jaar 2019 in het teken van het gewijzigde monetaire beleid in de wereld. Tijdens de afgelopen maanden heeft het overgrote deel van de centrale banken haar monetaire beleid versoepeld en als gevolg daarvan zijn diverse renteverlagingen doorgevoerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Amerikaanse centrale bank die dit jaar drie keer de rentestand wist te verlagen.

Vrezen de centrale banken voor een nieuwe crisis?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de centrale banken zelden zoveel renteverlagingen in een jaar doorvoerden. Totaal gezien is er dit jaar sprake van 51 renteverlagingen. En alleen in de jaren 2001 en 2009 lag dit aantal hoger. Destijds werd de wereldeconomie geconfronteerd met een crisis en daar is vandaag de dag (nog) geen sprake van.

Centrale banken verkondigen vaak dat de renteverlagingen worden doorgevoerd als ‘voorzorgsmaatregel’. Daarmee zou je echter ook kunnen concluderen dat de economieën op dit moment niet sterk genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan. En dat is nooit een positief teken.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS