De centrale banken zijn dit jaar een ander pad ingeslagen. Zo hanteren de meeste centrale banken op dit moment een ‘ruimhartig’ monetair beleid. Zo is bijvoorbeeld de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank aan het einde van deze maand een renteverlaging zal gaan doorvoeren.  En de verwachting is dat dit ruimhartige monetaire beleid nog wel even zal standhouden.

Tijdens de afgelopen weken hebben ECB-voorzitter Mario Draghi en Fed-voorzitter Jerome Powell duidelijk gemaakt dat we een periode van ruimhartig monetair beleid ingaan. Zo liet Draghi weten dat de ECB onderzoekt hoe zij de Europese economie verder kan stimuleren. Op dit moment ondervindt de Europese economie in het bijzonder hinder van de handelsoorlog. Met name de Duitse economie lijdt zwaar onder de handelsbeperkingen van Trump.

Centrale banken zoeken naar verdere stimuleringsmaatregelen

Jerome Powell liet enkele maanden geleden nog weten dat de Amerikaanse economie in “good shape” was. Toch is de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank hier onlangs op teruggekomen. Onder grote druk van president Trump liet Powell doorschemeren dat de kans op een renteverlaging levensgroot is. En dat hadden maar weinig economen enkele maanden geleden zien aankomen.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de meeste centrale banken op dit moment terug in de ‘stimuleermodus’ zijn. En dat is toch wel opvallend te noemen, want tijdens de afgelopen twee jaar was er juist sprake van een steeds strakker monetair beleid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>