De centrale banken kwamen vorig jaar massaal in actie toen de wereldeconomie geteisterd werd door de grootste recessie sinds de jaren ’30. Ruimhartige steunpakketten werden uit de kast gehaald en dit monetaire beleid heeft in ieder geval op de financiële markten het tij doen keren. Dit ruimhartige beleid heeft echter ook een keerzijde.

De jaren 2018 en 2019 stonden voor de meeste centrale banken in het teken van het afbouwen van het ruimhartige monetaire beleid. Met name de Amerikaanse centrale bank was bezig met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Dat kwam Fed-voorzitter Jerome Powell destijds nog op veel kritiek van Donald Trump te staan.

Afbouw van de balanspositie zal niet zonder slag of stoot gaan

Inmiddels ziet de situatie er compleet anders uit. In het jaar 2020 moesten de centrale banken immers alle zeilen bijzetten om de nare gevolgen van de coronacrisis te beperken. De ruimhartige steunpakketten werden weer gelanceerd en als gevolg daarvan wisten de balansposities in korte tijd exponentieel in waarde te stijgen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de gecombineerde balanspositie van de belangrijkste centrale banken in een jaar tijd wist te stijgen met 50%. Een jaar geleden was deze balanspositie nog ongeveer 21 biljoen dollar waard, maar inmiddels is de grens van 31 biljoen dollar gepasseerd.

Het probleem is echter wel dat de centrale banken op een gegeven moment deze gigantische balanspositie moeten gaan afbouwen. En op dat moment worden ze getransformeerd van een belangrijke koper naar een belangrijke verkoper. En dit proces zal waarschijnlijk niet zonder slag of stoot op de financiële markten verlopen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)