De afgelopen tijd is er veel geschreven over de kans op een nieuwe Amerikaanse recessie. Volgens economen is de kans op een economische achteruitgang de afgelopen tijd flink toegenomen als gevolg van de politieke en economische onzekerheid in de wereld. En het meest recente Chicago PMI-cijfer vergroot de kans op een Amerikaanse recessie aanzienlijk.

Vorige week werd het Chicago PMI-cijfer gepubliceerd. Uit dit cijfer bleek dat de economische activiteit in de regio Chicago in oktober is gekrompen. Het PMI-cijfer daalde in oktober van 47,1 naar 43,2. Economen hadden juist gerekend op een stijging naar 48,5. De inkoopmanagersindex geeft de ontwikkeling van de industrie in de regio Chicago weer. Een cijfer onder de 50 duidt op een krimp.

Beleggers moeten rekening houden met een recessie

Uit onderzoek van Lohman Econometrics blijkt dat het huidige PMI-cijfer weinig goeds voorspelt voor de Amerikaanse economie. Sinds het jaar 1970 werd de Amerikaanse economie in 8 van de 9 gevallen geconfronteerd met een recessie, indien het geconfronteerd werd met een soortgelijk Chicago PMI-cijfer.

Wat dat betreft lijken beleggers er dus verstandig aan te doen om de komende tijd de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Een eventuele recessie zal namelijk ook grote gevolgen gaan hebben voor de beurskoersen.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS