De Chinese centrale bank heeft vrijdag beslist om de rente toch niet opnieuw te verlagen ondanks de verwachtingen dat de Chinese autoriteiten zouden gaan stimuleren en versoepelen gezien de economische situatie. De zware besmettingsgolf en de strenge lockdowns kunnen de economische groei doen terugvallen naar 5,5 procent of lager. 

Het gaat niet zo goed met de Chinese economie nu de zwaarste besmettingsgolf sinds de start van de pandemie over het land rolt. Verschillende steden zijn in harde lockdown gegaan, zodanig hard zelfs dat de bevolking het letterlijk uitschreeuwt. De vooruitzichten zijn niet zo positief, men verwacht dat de economische groei de 5,5 procent voor dit jaar niet zal halen.

Je zou dus verwachten dat de People’s Bank of China nu net meer zou gaan stimuleren, maar tot verwondering van menig economen en analisten, hebben ze vrijdag beslist de rentes ongemoeid te laten op 2,85 procent. Julian Evans-Pritchard, econoom bij Capital Economics, vindt het verrassend dat men niet heeft ingegrepen gezien de omstandigheden.

The People’s Bank (PBOC) forwent the opportunity to lower its policy rates today. That’s somewhat surprising given the sharp economic downturn and recent calls from China’s leadership for monetary support.

Toch geen verlaging

De meeste analisten, waaronder hijzelf, hadden een nieuwe renteverlaging verwacht. Dat is ook de reden waarom de meeste Chinese aandelen donderdag omhoog gingen, beleggers en investeerders dachten ook aan een nieuwe ‘rate cut’. De verwachtingen worden dus niet ingelost en dat kan gevolgen gaan hebben op de Chinese aandelenmarkten.

Men verwacht nu dat de Chinese economische groei gaat vertragen tot 5 procent, dat is een half procent lager dan de voorspelling van de Chinese overheid. En het wordt ook steeds moeilijker voor de PBOC om de rentes te verlagen gezien stijgende voedsel- en energieprijzen. De inflatie is er evenzeer aan het stijgen en dat vereist net stijgende rentes.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto:  PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>