Volgens diverse beursanalisten zijn dividendaandelen onmisbaar voor een goed gespreide portefeuille. Toch is het rendement op deze dividendaandelen tijdens de voorbijgaande maanden sterk gedaald. Dit heeft alles te maken met de oplopende inflatie. Is het gezien deze inflatie nog wel verstandig om in dividendaandelen te beleggen?

In enkele maanden tijd is er een hoop veranderd op de financiële markten. Tot voor kort stonden beleggers nog In de rij om aandelen aan de portefeuille toe te voegen, maar vandaag de dag ziet dat plaatje er compleet anders uit. Steeds meer beleggers maken zich zorgen over de oplopende inflatie en de economische gevolgen daarvan. Per saldo is er op dit moment zelfs sprake van een negatief reëel dividendrendement.

Dividendaandelen moeten niet volledig afgeschreven worden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het reële dividendrendement bij een gemiddeld aandeel binnen de S&P 500 index op dit moment -7,2% bedraagt. Nog nooit eerder was er sprake van een dergelijke negatief rendement. Gezien de huidige inflatiecijfers is dit goed te verklaren. Het dividendrendement is op dit moment simpelweg niet voldoende om een afname van de koopkracht te voorkomen.

In het verleden werd er vaak tijdens onzekere tijden gekeken naar dividendaandelen. Maar, gezien het feit dat het reële rendement op dit moment negatief bedraagt zullen veel beleggers voor een andere optie kiezen. En in tegenstelling tot voorgaande economische onzekere tijden is dat een grote verandering. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat het ook goed denkbaar is dat de hoge inflatie van korte duur zal zijn. Mocht de economische motor inderdaad tot stilstand worden gebracht, dan is de kans klein dat er sprake zal blijven van een hoge inflatie. Het is daarom ook niet verstandig om dividendaandelen voorledig af te schrijven.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger