Uit de meest recente data blijkt dat China in maart voor $ 20,5 miljard aan Amerikaanse obligaties heeft verkocht. Door deze verkoopactie is het totale eigendom aan Amerikaanse obligaties teruggebracht tot $ 1,12 biljoen. En dat is het laagste niveau in meer dan twee jaar tijd.

Tijdens de afgelopen dagen zijn de handelsspanningen tussen China en de VS verder geëscaleerd. Over en weer zijn er nieuwe importtarieven opgelegd. Daarnaast onderzoekt China op dit moment de mogelijkheid voor het grootschalig dumpen van Amerikaanse staatsobligaties, die de Chinezen in bezit hebben.

China gebruikt Amerikaanse obligaties als troef in de handelsstrijd

In de periode van 12 maanden eindigend in maart, de laatste maand waarvoor gegevens beschikbaar zijn, daalde de Chinese voorraad aan Amerikaanse staatsobligaties met $ 67,2 miljard. Op jaarbasis gemeten is dat een daling met 5,6%. Het totaal is gedaald met zo’n $ 200 miljard sinds de piek in 2012 en vertegenwoordigt nu 7% van de totale uitstaande Amerikaanse schuld, vergeleken met 12% eerder, volgens UBS.

Volgens de Amerikaanse zakenbank kan de Chinese overheid de voorraad aan Amerikaanse staatsobligaties verder verlagen om op die manier de eigen valuta te verdedigen. De impact van deze ‘uitverkoop’ is onduidelijk. Vooralsnog voorziet UBS geen grote problemen, aangezien de zakenbank rekent op een geleidelijke reductie. En dit kan volgens de zakenbank resulteren in een rentestijging op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie van maximaal 0,4 procentpunt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>