Investeerders en beleggers zetten zich schrap om meer rendement te halen uit hun beleggingen in Chinese aandelen nu China de vorm en structuur van zijn aandelenmarkten aan het herbekijken is. Ze willen nieuwe manier vinden waardoor kapitaal gemakkelijker richting Chinese bedrijven kan vloeien. Ze willen ook aantrekkelijker worden zodat bedrijven ook op hun beurzen willen noteren.

Helen Zhu, hoofdstrateeg bij Black Rock, heeft een analyse gemaakt over de mogelijke effecten van het hervormen van de Chinese aandelenmarkten. China is namelijk aan het herbekijken wat ze kunnen doen met hun aandelenmarkten om ze aantrekkelijker te maken voor bedrijven en investeerders. Volgens haar gaat dit een positief effect hebben op Chinese aandelen.

Hervorming

President Xi Jinping kondigde in november aan dat de structuur, technologie en vorm van de aandelenmarkten verbeterd moet worden zodat beleggers en investeerders meer geneigd zijn om te investeren in de binnenlandse markt en zodat bedrijven hier ook willen noteren op de beurs.

It’s really opening the door to a very new and promising financing channel over the medium to longer term. And I think people will read that positively. I think the asset prices will respond accordingly as well.

Want het probleem op dit moment is dat initial public offerings enkel mogelijk zijn als bedrijven effectief winstgevend zijn. Hierdoor vinden start-ups en grote bedrijven die veel omzet draaien moeilijk hun weg naar Chinese aandelenmarkten en verkiezen ze een beursstart op andere aandelenmarkten.

Grote Chinese bedrijven, zoals Alibaba en Tencent, verkiezen daarom de beurzen in New York en Hong Kong om hun aandelen op te verhandelen. Een grote aderlating voor de Chinese aandelenmarkten omdat de handelsvolumes voor beide bedrijven aanzienlijk zijn.

De nieuwe overheidsinitiatieven worden algemeen gezien als een poging om dergelijke bedrijven te overtuigen om in hun thuisland te noteren in plaats van overzees. De poging om een binnenlandse aandelencategorie, China Depositary Receipts, te lanceren, is niet van de grond gekomen.

Sinds vorig jaar heeft China meer dan 186 bedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar, de zogenaamde ‘unicorns’. Ze hebben een gezamenlijke waarde van meer dan 736 miljard dollar.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay