Tijdens een toespraak woensdag kondigde de Chinese president Xi Jinping aan dat China een grotere rol wil spelen inzake de globale handel. Hij liet ook verstaan dat hij de handelsgesprekken met de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea gaat voortzetten en versnellen om tot een akkoord te komen. Over de toestand met de Verenigde Staten repte hij geen woord.

Gaat China binnenkort een nog grotere rol spelen op het wereldtoneel? Als het van president Xi Jinping afhangt wel. Hij wil werk maken van betere handelsrelaties met de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea. Hij liet weten dat hij de gesprekken met de Europese Unie wil versnellen.

We will work for the early signing of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), and speed up negotiations of the China-EU investment treaty, and the China-Japan-ROK free trade agreement.

De Regional Comprehensive Economic Partnership kan het grootste handelsakkoord ooit worden. Deze overeenkomst betrekt 15 Aziatische landen om een handelsovereenkomst te sluiten waarbij China, India en Japan de hoofdrolspelers zullen zijn in dit verhaal.

Het partnerschap zal gesloten worden tussen de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) en vijf van zijn grootste handelspartners, namelijk Australië, China, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Samen zijn deze 15 landen goed voor één derde van de wereldbevolking en het wereldwijde bbp. Dat is groter dan andere regionale handelsblokken zoals de EU en de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Mexico-Canada, of USMCA.

Internationale handel

Tussen de Europese Unie en China verliepen de handelsgesprekken wat stroef de laatste maanden. Ook hier wil Xi Jinping werk van maken om zo snel mogelijk komaf te maken met onenigheden zodat een handelsakkoord begin volgend jaar ondertekend kan worden.

Our aim is to turn the China market into a market for the world, a market shared by all, and a market accessible to all.

Xi is van plan om de deuren nog meer open te zetten voor internationale handel en samenwerking door middel van allerlei versoepelingen en initiatieven. China is ook van plan om een actieve rol te gaan spelen om de World Trade Organization en de samenwerking met de UN, G-20 en andere internationale organisaties te hervormen.

Bronnen: CNBC

Foto: Libreshot

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>