Steeds meer beleggers mijden China door het strenge optreden van Peking tegen private bedrijven. Toch denkt Christopher Wood van Jefferies dat er nog veel potentieel is in China. Op korte termijn noemt hij het land zelfs veelbelovender dan India.
Het is een moeilijk jaar geweest voor beleggers die blootgesteld zijn aan de Chinese markten. Peking treedt steeds harder op tegen private bedrijven en in het bijzonder tegen de technologiesector en internetbedrijven. De aanscherping van het beleid op de vastgoedmarkt, bedoeld om excessen te beteugelen, heeft ook een negatieve invloed gehad op het beleggerssentiment.
Volgens Wood heeft China het monetaire beleid het grootste deel van het jaar verstrengd en is het nu over het hoogtepunt heen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het monetaire beleid drastisch zal worden versoepeld, zullen er wel stappen in die richting worden gezet waardoor China een andere richting zal uitgaan dan bijvoorbeeld de Federal Reserve.
Analisten hebben eerder gezegd dat de groeivertraging in China de beleidsmakers waarschijnlijk zal dwingen tot een geleidelijke versoepeling van het monetaire, fiscale en regelgevingsbeleid. Hiernaast zal de Chinese yuan naar verwachting sterk blijven en elke terugval een koopkans zijn.
Wood stelt:
Het ergste op vlak van regelgeving in China ligt achter ons.
Opkomende markten
De Indiase aandelenmarkt heeft zich dit jaar zeer veerkrachtig getoond ondanks economische tegenslagen als gevolg van de Covid-19 pandemie. De NSE Nifty 50-index brak in oktober door het niveau van 18 000 en is tot nu toe reeds 22% gestegen.
Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, gaf deze week aan dat de Amerikaanse centrale bank haar inspanningen zou kunnen opvoeren om het tempo van de maandelijkse obligatieaankopen sneller te verlagen.
Wanneer de Federal Reserve hiernaast de rente zou verhogen, herverdelen beleggers hun kapitaal doorgaans van de opkomende markten naar Amerikaanse activa omdat deze dan een hoger rendement opleveren met minder risico. Dit leidt dan tot een depreciatie van valuta uit opkomende markten ten opzichte van de Amerikaanse dollar en voert druk uit op hun in dollar uitgedrukte schulden.
Zolang de Federal Reserve geen agressief beleid voert, hoeft dit volgens Jahangir Aziz van JPMorgan nog niet meteen problemen op te leveren voor de Indiase economie. Hiernaast verklaarde hij dat de Indiase centrale bank ook nog beschikt over een grote hoeveelheid buitenlandse deviezenreserves, die als buffer kunnen worden gebruikt.
Bron: CNBC
Foto: iStock