Net als veel andere Westerse landen kampt de Verenigde Staten met een steeds oudere bevolkingsgroep. Het vergrijzingsspook hangt boven de hoofden van de Amerikanen en dat spook lijkt alleen maar groter te gaan worden. Het recent verschenen Amerikaanse vruchtbaarheidscijfer is namelijk weinig hoopgevend. Toch kan op korte termijn de inflatie gaan oplopen.

De federale cijfers lieten onlangs zien dat het aantal baby’s dat vorig jaar in de VS is geboren is gedaald naar een dertigjarig dieptepunt. Zo’n 3,85 miljoen baby’s werden vorig jaar geboren, 2% minder dan in 2019 en het laagste aantal sinds 1987 (volgens het National Center for Health Statistics).

Inflatie kan op de korte termijn gaan stijgen

Wat vooral zorgwekkend is, is het feit dat het algemene vruchtbaarheidscijfer voor vrouwen van 15 tot 44 jaar in 2020 is uitgekomen op 60,2 geboorten per 1000 vrouwen. Dit is het laagste percentage sinds de Amerikaanse regering het meer dan een eeuw geleden begon te volgen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat ondanks deze trend de inflatie de komende jaren kan gaan oplopen. Het geboortecijfer loopt namelijk gemiddeld 25 jaar vooruit op het Amerikaanse inflatiecijfer en derhalve hebben de huidige geboortecijfers dus gemiddeld pas over 25 jaar effect op de inflatiestand.

Op de grafiek is duidelijk te zien dat de inflatie de komende jaar kan gaan oplopen tot gemiddeld 2% per jaar. Op de lange termijn lijkt een zeer hoge inflatie nog steeds uitgesloten te zijn. En daarmee lijkt een hoge rente op de lange termijn ook vrijwel onmogelijk te zijn. Al moet het effect van het monetaire beleid hierin natuurlijk niet onderschat worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>