Tijdens de G7-top werd overeengekomen dat de afhankelijk van China afgebouwd moet worden zonder de relatie met ‘s werelds tweede grootste economie te verbreken. China volledig isoleren is onmogelijk en ook gevaarlijk. Westerse landen beseffen dat ze te afhankelijk zijn van China en willen meer diversificatie in hun toeleveringsketen om risico’s te beperken.

De landen van de G7 zijn tijdens hun bijeenkomst in Hiroshima, Japan, overeengekomen dat ze hun afhankelijkheid van China moeten terugdringen door de toeleveringsketen te diversifiëren zodat de economische risico’s worden beperkt. Een goed voorbeeld was de coronapandemie waardoor de Chinese economie, en dus ook andere landen, een flinke vertraging opliepen.

Our policy approaches are not designed to harm China nor do we seek to thwart China’s economic progress and development. … At the same time, we recognize that economic resilience requires de-risking and diversifying.

Het is niet hun bedoeling China schade toe te brengen of de relatie met ‘s werelds tweede grootste economie te verbreken. Giuliano Noci, vice-rector voor China voor Politecnico di Milano, benadrukt dat China isoleren onmogelijk en gevaarlijk is. De G7-landen willen simpelweg minder afhankelijk zijn van de Chinese economie.

USA – China

De Verenigde Staten van Amerika draaien dus hun kar want een maand geleden sprak president Biden nog over ‘ontkoppeling’ van China. Maar gezien de Chinese markt een belangrijke rol speelt op de wereldwijde goederenmarkt, is het onmogelijk om te ontkoppelen, aldus Noci. Nu spreken ze dus over ‘de-risking’ i.p.v. ontkoppeling.

Cijfers van het United States Census Bureau toonden aan dat de Verenigde Staten in 2022 een handelstekort in goederen met China boekte van ongeveer 383 miljard dollar. De gegevens van vorig jaar toonden een recordhoogte in de handel tussen de naties en zijn een bewijs van de moeilijkheden om hun economieën te scheiden. Maar er schuilt één groot gevaar.

Wat gaat het Westen doen als China Taiwan aanvalt? De spanningen tussen beide landen is de afgelopen maanden fors opgelopen. Dat zou een ander scenario zijn dan de Russische inval in Oekraïne. Rusland isoleren is wel mogelijk vermits de Russische economie niet eens in de top 10 staat en de Verenigde Staten weinig handel drijft met Rusland.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: David Dennis – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>