China zal vrijdag starten met de uitgifte van obligaties ter waarde van 1 biljoen yuan ($138 miljard). Het land doet dit om de economie een boost te geven. Dit is slechts de vierde keer in 26 jaar dat zo’n grote uitgifte plaatsvindt. 

In onderstaande afbeelding is de opbouw van de uitgifte van obligaties ter waarde van 1 biljoen yuan te zien:

Obligaties voor infrastructuurfinanciering

De obligaties zullen worden gebruikt om overheidsuitgaven aan infrastructuur te financieren, wat essentieel is om de groeidoelstelling van 5% te halen. Xing Zhaopeng van Australia & New Zealand Banking Group zegt:

De timing van de uitgifte is waarschijnlijk bedoeld om de impact van protectionistische tarieven van de VS te compenseren.

China heeft plannen om speciale staatsobligaties uit te geven, wat positieve reacties van investeerders veroorzaakt. De obligaties variëren in looptijd en de verkoop komt na een daling van een brede kredietmaatregel.

Analisten verwachten dat de People’s Bank of China de verplichte reserves voor geldschieters zal verlagen, wat de koopkracht kan vergroten.

Ding Shuang, hoofdeconoom bij Standard Chartered Plc, voorspelt een verlaging van 25 basispunten van de verplichte reserve en mogelijk ook van de loan prime rate. Hij benadrukt dat de obligatieverkoop de groeikansen vergroot.

Versnelling van obligatieverkopen na eerdere daling

Na een eerdere daling zijn obligatieverkopen recentelijk versneld, met provinciale overheden die vorige week de hoogste hoeveelheid nieuwe obligaties verkochten sinds februari:

Hoewel de geplande verkopen deze week zullen helpen, zullen ze niet volledig compenseren voor de zwakke vraag naar leningen van huishoudens en bedrijven.

China zal waarschijnlijk meer vertrouwen op fiscale stimulansen om de binnenlandse vraag te ondersteunen, gezien de voortdurende druk op de yuan.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock