Afgelopen week werden er meerdere tegenvallende Chinese macrocijfers gepubliceerd. Het is duidelijk geworden dat de Chinese economie op dit moment zwaar lijdt onder de handelsoorlog met de VS. In tegenstelling tot de Amerikanen zijn de Chinezen een stuk afhankelijker van de handel.

Donald Trump liet tijdens de afgelopen dagen weten dat de gesprekken met de Chinezen goed verlopen. Beleggers hebben er overigens weinig vertrouwen in, want Trump heeft tijdens de afgelopen maanden meermaals laten weten dat een ‘deal’ dichtbij was. Helaas was dit telkens tevergeefs en werden er juist weer nieuwe importheffingen opgelegd.

China is gebaat bij een snel handelsakkoord

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Chinese industriële productie op dit moment de hardste klappen moet incasseren. Zo kwam de groei van de industriële sector tijdens de afgelopen maand uit op 5,4%. Dit was flink onder de verwachting. De economen hadden immers gerekend op een groei van 5,9%.

Aangezien China, ondanks het feit dat ze een transitie doormaken van een export- naar een consumeergerichte economie, nog steeds sterk afhankelijk is van haar export, lijkt een handelsakkoord broodnodig te zijn. De Chinese economie begint namelijk steeds meer scheurtjes te vertonen.