De Verenigde Staten van Amerika en China hebben niet de beste relatie met elkaar, vooral als het aankomt op vlak van technologie. Beide landen lijken steeds verder uit elkaar te drijven. De Europese Unie heeft op het World Economic Forum in Davos benadrukt dat het belangrijk is om China net meer te betrekken in plaats van af te stoten.

De Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika hebben zeer nauwe banden met elkaar en liggen bijna met alles op éénzelfde lijn. Maar op mintens één vlak verschillen ze, namelijk de houding ten opzichte van ’s werelds tweede grootste economie, China. De Amerikanen zijn al jarenlang streng voor China waardoor de handelsrelatie zeer bekoeld is geraakt.

Volgens de Europese Unie is het geen goed idee om China verder weg te drijven. Frans minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire zei op het WEF in Davos dat de Europese Unie China wil benaderen om de handelsrelatie te versterken. Hij raadt de Verenigde Staten aan om hetzelfde te doen en de banden met China te herstellen.

We don’t want to oppose China, we want to engage with China, we want China to obey by the same rules, this is our policy.

Banden

Hoewel de Europese officials hebben gezegd dat China een strategische rivaal is, erkennen ze ook dat de commerciële banden met Peking belangrijk zijn. Ook de samenwerking met China omtrent de klimaatverandering is cruciaal willen ze hun doelstellingen halen.

Frans president Emmanuel Macron is van plan de komende weken China te bezoeken om de handel en energie te bespreken. Ook de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zullen aan bod komen. China heeft zich hier nog altijd niet echt over uitgesproken. Ze zijn een ‘bondgenoot’ van Rusland, maar lijken de oorlog in Oekraïne niet goed te keuren.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Territory of American CanadaWikimediaCC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER