De inspanningen van de Chinese overheid om hun economie open te stellen aan buitenlandse bedrijven is niet voldoende. Dat is een vaststelling van de Europese Kamer van Koophandel. Het grootste probleem in China zijn de staatsbedrijven die voorrang krijgen, hierdoor kunnen buitenlandse firma’s moeilijker concurreren en dus is er minder competitie.

Volgens een rapport van de Europese Kamer van Koophandel moet de Chinese overheid de deuren van hun economie nog meer openen voor buitenlandse bedrijven en investeerders. Dit situatie is al verbeterd in vergelijking met tien jaar geleden maar de Chinese inspanningen voldoen niet waardoor ze veel potentieel missen.

Het grootste obstakel voor buitenlandse bedrijven, is de aanwezigheid van Chinese staatsbedrijven (SOE’s). Deze bedrijven krijgen een voorkeursbehandeling van de overheid waardoor de concurrentie niet eerlijk verloopt. Het vernietigt in zekere zin de gezonde competitie tussen bedrijven.

Rather than cutting SOEs down to a manageable size, determining the industries that would be most appropriate for them to operate in and privatising the rest, the goal has been to make them ‘stronger, better and bigger’.

Deuren groter open

Joerg Wuttke, voorzitter van de Europese Kamer van Koophandel, zei tijdens een interview met CNBC dat de Chinese overheid de economie stimuleert door massaal geld in het systeem te pompen. Maar Wuttke benadrukt dat het systeem op zich ook moet veranderen willen ze structurele verandering.

Gezien de economische moeilijkheden, die veroorzaakt worden door de handelsoorlog, lijkt het Wuttke een goed moment voor China om de economie meer open te stellen en buitenlandse bedrijven meer opportuniteiten te geven door onder andere SOE’s minder voor te dragen.

Het is de vraag of China hier gehoor aan gaat geven. Er is uiteraard een kans dat ze deze optie zullen overwegen gezien hun economische groei afkoelt en de uitdagingen op het wereldtoneel groter worden. Wuttke denkt alvast dat de Chinese economie veel meer potentieel heeft dan dit.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!