Nu de groei van de wereldeconomie vertraagt, zou China hun productiviteit moeten opkrikken om hun eigen economie een boost te geven. Daar slagen ze echter niet zo goed in, althans volgens een rapport van de World Bank en de Chinese overheid. Momenteel rekenen ze op stimulus van de PBOC en de overheid, maar echte duurzame oplossingen blijven voorlopig uit.

De Chinese economie heeft lang geteerd op hun maakindustrie en de groeiende arbeidsmarkt. Deze factoren zijn stilaan vaart aan het verliezen vermits China aan het omschakelen is naar een diensteneconomie. De Chinezen beseffen dat ze innovatiever en productiever moeten zijn om dit op te vangen, maar sinds de globale crisis komt er moeilijk schot in de zaak.

Productiviteit

Het is opvallend welke impact de globale crisis heeft gehad op de Chinese economie. In de tien jaar voor deze crisis was de productiviteit nog gemiddeld 3,51 procent. In de periode na de crisis is deze gedaald naar 1,55 procent, wat toch opmerkelijk lager is dan de periode voor de crisis.

Het is uiteraard niet alleen China die hier last van ondervindt, maar door hun grote de participatie aan de wereldeconomie (tweede grootste ter wereld) is de evolutie van hun toestand belangrijk voor de rest van de wereld. Als de Chinese motor het opgeeft, dan zal de rest ongetwijfeld volgen.

3 manieren

Volgens het rapport van de World Bank zijn er drie manieren om de Chinese economie op een duurzame manier te ondersteunen. Allereerst kunnen staatsbedrijven hervormd worden zodat ze meer competitief worden met de rest van de industrie waarin ze opereren.

Ten tweede is het belangrijk om de economie nog meer open te stellen voor buitenlandse bedrijven en investeringen zodat er meer kapitaal en werkgelegenheid binnenkomt en de concurrentie groter wordt. Dit zal uiteindelijk leiden tot betere prestaties en een duurzame groei van de binnenlandse markt.

Ten derde zijn innovatie en technologie cruciaal. Dat omvat het versterken van intellectuele eigendomsrechten en het verbeteren van de kwaliteit van octrooien. De Chinese economie is complexer geworden en vergt dus andere inspanningen om de economie te steunen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER