Deze week heeft Amerikaans president Donald Trump twee voorstellen getekend waarmee hij zijn steun betuigt aan de rebellen in Hong Kong in hun conflict met China. Een gevaarlijk standpunt van de Amerikanen omdat ze hiermee eigenlijk laten weten dat ze van mening zijn dat China in zijn onrecht is in het conflict. De Chinezen hebben reeds laten weten dat ze bereid zijn harde tegenmaatregelen te nemen.

De maandenlange protesten in Hong Kong tegen China wegen zwaar door en het ziet er niet meteen naar uit dat de spanningen gaan afnemen. Begin deze week hebben ook de Amerikanen zich gemoeid in het conflict en hebben de kant gekozen van de rebellen in Hong Kong, tegen China dus. Een gevaarlijke keuze met mogelijks verstrekkende gevolgen.

Een ongelukkige timing vermits Amerikaans president Trump en Chinees president Jinping volop in onderhandeling zijn met elkaar inzake de handelsoorlog. De afgelopen weken waren behoorlijk positief vermits er vooruitgang werd geboekt tijdens de handelsgesprekken, maar dat lukt nu allemaal even verloren moeite te zijn door de Amerikaanse steun aan Hong Kong.

China firmly opposes Hong Kong Act. We have made stern representations & strong protests to U.S. It is a stark hegemonic practice & a severe interference in Hong Kong affairs, which are China’s internal affairs. China will take strong counter-measures.

Tegenmaatregelen

Geng Shuang, minister van Buitenlandse zaken, zei dat China bereid is strenge tegenmaatregelen te nemen. Met andere woorden, de Chinezen zijn niet opgezet met de inmenging en dat zou de handelsgesprekken over de ‘phase one deal’ kunnen bemoeilijken.

Beleggers vrezen nu dat de deal niet rond zal zijn tegen 15 december, een cruciale datum want dan activeren de Amerikanen een nieuwe reeks importheffingen op Chinese goederen. Als dit scenario zich voltrekt, dan zal het beurssentiment ongetwijfeld opnieuw een flinke klap krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia – CC BY 2.0

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS