Volgens Catherine Cai, voorzitter van de Chinese tak van UBS, is China nog altijd het meest aantrekkelijke land van de ‘emerging markets’ ondanks de daling op de beurzen en de huidige situatie inzake de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika. Cai is van mening dat de reactie op de financiële markten overdreven is, de kans op een remonte acht ze groot.
Het Chinese plaatje ziet er voorlopig niet goed uit, gemiddeld hebben de Chinese markten ongeveer 20 procent van hun waarde verloren dit jaar, dat is voornamelijk toe te schrijven aan de onzekerheid die wordt gecreëerd door het handelsconflict met de Verenigde Staten van Amerika.
Volgens Cai is deze marktreactie overdreven en laten beleggers zich te veel leiden door angst. De nieuwe importheffingen die de Amerikanen eind deze maand zullen doorvoeren, hebben echter geen extra invloed meer op de Chinese beurzen omdat beleggers ze reeds hadden ingecalculeerd.
Cai benadrukt dat Chinese bedrijven nog altijd veel groeipotentieel hebben en dat China nog altijd aantrekkelijk is voor beleggers en investeerders, zeker gezien de daling die de markten achter de rug hebben. Maar Cai vermoedt dat ze eerder bezorgd zijn over het totaalplaatje, de wereldeconomie.
Actually I think people are worried about the global economy, what this trade between U.S. and China will do to the global supply chain, will do for global economy.
Tegenmaatregelen
De nieuwe importheffingen zullen volgens Cai een kleine impact hebben op de Chinese economie omdat de overheid een proactief beleid voert. De Chinese centrale bank heeft ondertussen het monetaire beleid versoepelt en ze gaan wellicht ook leningen toegankelijker maken voor gezinnen en bedrijven.
China heeft zich voorbereid op het ‘worst case scenario’ en heeft dus voldoende maatregelen genomen om de schade te beperken in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Cai stelt zich de vraag of Trump zichzelf niet in de voet heeft geschoten want China gaat even hard willen terugslaan.
Bronnen: CNBC
Foto: Nick Youngson – Alpha Stock Images – CC BY-SA 3.0