Wall Street is zonder twijfel de sterkhouder op het wereldtoneel. Terwijl de meeste andere wereldwijde indices tijdens de afgelopen weken geconfronteerd zijn met noemenswaardige correcties, bleven de Amerikaanse indices zonder enige moeite overeind. Het verschil tussen Wall Street en de andere aandelenmarkten begint steeds groter te worden.

Donald Trump heeft de afgelopen maanden de woede van heel wat wereldleiders over zich afgeroepen. Trump is van mening dat de VS door heel wat landen niet ‘fair’ wordt behandeld. In het bijzonder is China in de ogen van de president de zondebok. Als gevolg daarvan zijn er tal van importheffingen opgelegd aan Chinese producten.

Amerikaanse aandelen worden gezien als veilige haven

Ondanks het angstaanjagende handelsbeleid van Trump, lijken beleggers zich er weinig zorgen over te maken. De aandelenmarkten van de groeilanden zijn wel in zwaar weer beland, maar beleggers gaan vooralsnog voorbij aan het feit dat de Amerikaanse economie ook schade oploopt. Amerikaanse aandelen worden zelfs op dit moment min of meer beschouwd als ‘veilige haven’.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat er een aanzienlijke divergentie is ontstaan tussen de S&P 500 index en de rest van de aandelenmarkten (exclusief Amerika). Zelden is er een dergelijke divergentie zichtbaar geweest.